ЕУ и САД подготвуваат план за Западен Балкан

1028

ЕУ и САД во заедничката изјава рекоа дека целта на денешниот Самит е обновување на Трансатлантското партнерство и поставување на заедничка трансатлантска агенда за постпандемиската ера.

Двете страни повикаа на зајакнување на соработката за многу прашања, од борбата против пандемијата до климатските промени, од односите со Русија, Кина, Иран, а една точка од изјавата се однесува на Западен Балкан.

„Имаме намера дополнително да го зајакнеме нашиот заеднички ангажман на Западен Балкан, меѓу другото преку дијалогот меѓу Белград и Приштина за нормализирање на нивните односи со посредство на ЕУ и со поддршка за клучните реформи на патот кон европската интеграција“, се вели во заедничкото соопштение на ЕУ и САД.

Во соопштението се вели дека Соединетите држави и ЕУ постигнале договор за воспоставување дијалог на високо ниво меѓу ЕУ и Соединетите држави за Русија за подобро координирање на политиката.

Двете страни посочуваат дека се подготвени да одговорат на „моделот на негативно однесување на Русија и штетните активности што се повторуваат“, со кои мораат да се справат за да се спречи натамошно влошување на односите, меѓу другото и заради нејзината листа на таканаречени непријателски држави.

Русија повикува на соработка во обезбедувањето дипломатска заштита и бара „запирање на континуираното сузбивање на граѓанското општество, опозицијата и независните медиуми и ослободување на сите политички затвореници“.