Естонската технолошка компанија тврди дека преносливиот прочистувач на воздухот може да убие вирус со УВ светлина

359

Естонската технолошка компанија „Respiray“ во понеделникот лансираше преносен прочистувач на воздухот за кој тврди дека убива повеќе од 99% од вирусите и бактериите користејќи ултравиолетова светлина.

Компанијата наведува дека уредот е развиен во соработка со универзитети во Естонија и Полска, а зад него стои естонското Министерство за образование, кое има намера да го дистрибуира до училиштата, пишува Ројтерс.

Индрек Реиманд од Министерството за образование рече дека тој гледа на „Respiray“ како дополнителен елемент во борбата против COVID-19 со вакцини, лекови и мерки за дистанцирање.

Нема волшебно стапче против вирусот, но комбинација од неколку фактори може да помогне во борбата против пандемијата, рече Реиманд.
Цена – 279 евра

„Respiray“ вели дека неговиот прочистувач на воздухот се заснова на познатите својства на дезинфекција на UV-светлината и термодинамиката на дишењето, каде најголемиот дел од вдишаниот воздух доаѓа од протокот на воздух што се крева од површината на телото.

Уредот се состои од пластична кутија што се носи околу вратот, а про aирниот екран за лице овозможува да остане целосно видлив. Се напојува од батерија која трае околу осум часа.

Воздухот прво поминува низ филтер за вшмукување, кој отстранува прашина и поголеми честички, а потоа тече низ UV-C LED модул. Откако модулот убива вируси и бактерии, воздухот стигнува до лицето на корисникот.

Компанијата навела дека на Универзитетот во Лоѓ во Полска е докажано дека уредот убива 99% од бактериите E.coli и S.aureus и дека истражувањето спроведено од Универзитетот Тарту во Естонија покажало дека уништува 99,4% од алфавирусите . Лијан Виру, директор на Универзитетскиот оддел за биосигурност, рече дека алфавирусите се слични по големина и структура на SARS-CoV-2, што предизвикува ковид 19.

Малопродажната цена на овој уред е 279 евра, а испораките треба да започнат во март.