Експертите велат дека постои само еден начин да се победи короната

243

Коронавирусот не попушта ниту милиметар, но експертите за заразни болести веќе не зборуваат за идејата за втор бран. Експертите всушност велат дека треба да се погрижиме за тоа вирусот да не еруптира повторно.

Додека сето тоа звучи повеќе како прашање на семантика, концептот на пандемски бран може да објасни како земјите од целиот свет не реагирале добро на пандемија, како и како да се позиционираме во наредниот период.

Бран, грип и корона

Пандемиите можат да се движат во бранови. Во повеќето случаи, грипот има два бранови – многу луѓе се разболуваат во текот на зимата, додека во текот на летото „се одмараат од тоа“, затоа што вирусот се преместува во другата хемисфера каде се јавува зимата. Потоа следува удар на вториот бран, бидејќи вирусот географски се повлекува заедно со нас и студеното време, заразувајќи ги луѓето кои во почетокот го немале.

Сепак, ова не се случува со коронавирусот. Тој од Кина дојде кај нас географски во јануари и февруари. Сепак, вирусот сега се позиционираше на глобално ниво и можеме да видиме дека тој не се однесува како грип. Сосема е способен да се шири и во топло и сончево време.

Само треба да се погледнат Шпанија и Јужна Америка за да го видите ова. Се чини дека вирусот не е уништен кога започна пролетта заедно со повисоките температури, а луѓето почнаа да излегуваат надвор со него. Коронавирусот започна да исчезнува заради рестриктивни мерки, социјално дистанцирање, тестирање и изолација.

Се зависи од нас

Вирусот се врати и неговото враќање нема никаква врска со вториот бран. Сето тоа зависи од домаќинот на инфекцијата, односно од нас.

Како што се олеснија мерките за забрана на движење, вирусот се врати, и не само во земјите кои се погодени од оваа инфекција. Областите како Јужна Кореја и Хонг Конг, кои брзо ги тестираа граѓаните, ги изолираа заразените и го спречуваат ширењето на коронавирусот, сега повторно се соочуваат со зголемување на новозаразени.

Според „ИТВ“, владата на Велика Британија со право е загрижена за увезените случаи на коронавирус, но дури и увезените заразени нема да спречат да се случи истото со Велика Британија. Имено, таа држава се уште запишува стотици нови случаи на ден, како и бројни луѓе кои или завршуваат во болница или умираат.

Идејата дека КОВИД-19 е како грип, е, според експертите, една од најголемите грешки. Повеќето земји почувствуваа на почетокот на епидемијата дека тестирањето не е важно, затоа што се претпоставуваше дека нема да биде можно да се контролира вирусот. Концептот на колективен имунитет беше искористен за споредба на коронавирусот со грипот. Надежта дека ќе бидеме поштедени од оваа инфекција во текот на летото, се покажа како лажна.

Зимата доаѓа, како и грижите

Сепак, експертите предупредуваат дека оваа низа на настани не значи дека ќе имаме помалку грижи во текот на зимата. Всушност, треба да бидеме позагрижени. На вирусот му требаат луѓе за да се шири, а тоа помага да се шири инфекцијата ширум светот.

Експертите посочуваат дека вирусот навистина се однесува како бран, односно би можеле да се потпреме на временски период во кој не би бил толку активен и би можел да биде згаснат. Според нив, колку е поголема количината на вирус присутен кога се приближуваме кон зимата, толку се поголеми шансите дека нападот на инфекција би бил многу посилен.

Тие веруваат дека сега е време да се „згаснат што е можно повеќе искри“ и да се надеваме дека ќе спречиме да избувне „корона пожар“.