ECDC објави нова коронакарта  

98

Промените секако се случиле во западна Европа, која минатата недела беше целосно црвена.

Европскиот центар за превенција и контрола на болести (ECDC) објави нова коронакарта со која забележува 14-дневна инциденца на инфекција со коронавирус.

Промените со сигурно се однесуваат на западна Европа, која минатата недела беше целосно црвена и сега е поделена на портокалова и црвена.

Зелена, портокалова …

Но, што значи зелена, црвена и портокалова воопшто? ECDC следи 14-дневна индикација за нови инфицирани случаи на 100,000 луѓе и процентот е позитивен.

Со зелена боја, EVDC означува области кои имаат помалку од 50 инфекции на 100.000 луѓе во период од 14 дена и позитивна стапка на тестирање помала од четири проценти, или оние области кои имаат помалку од 75 заразени во ист сооднос со позитивна стапка на тестови помалку од еден процент.

Портокалова боја добиваат региони кои исполнуваат една од овие три категории: во период од 14 дена, имаат помалку од 50 заразени, а стапката на позитивни тестови е четири проценти или повеќе; во 14-дневниот период имаат повеќе од 50 и помалку од 75 заразени на 100.000 жители, а стапката на позитивни тестови е повисока од еден процент; Во период од 14 дена, стапката на инциденца е помеѓу 75 и 200, а позитивната стапка на тестирање е помала од четири проценти.

Црвената боја е важна за граѓаните

Црвеното значи 14-дневна стапка од 75-200 со позитивна стапка од повеќе од четири проценти и области каде што 14 дневната стапката на зараза од 200 до 500. Од црвената може да биде полошо, па картата може да биде обоена во темноцрвена боја, што значи дека ова се области каде што 14 дневната стапка е повисока од 500.

Патем, мапата на ECDC е советодавна, но важно е да се истакне дека некои земји членки се потпираат на неа кога воведуваат епидемиолошки ограничувања при враќањето во земјата. Бидејќи сме во минус, тоа значи дека е можно повеќето земји да имаат различни правила за нивните граѓани што се враќаат од нашата земја. Тие најверојатно ќе треба да имаат сертификат за ковид или ќе треба да бидат ставени во карантин, како што е пропишано од некои земји.