Два вида ретки Амур леопарди родени во Англија | Видео

824

Два ретки видови Амур леопарди родени се во зоолошката градина Твикрос во Велика Британија.

Оваа зоолошка градина објави на својата веб страница фотографии од две младенчиња кои се уште не се именувани, а на посетителите им се овозможува да ги видат по пат на камера која ја снима внатрешноста на живеалиштето и ги прикажува на голем екран кој се наоѓа на предниот дел на кафезот.

Амур леопард1-001

Се верува дека овој загрозен вид на леопарди е на работ на истребување, затоа што, како што се наведува, во дивината живеат близу 70, додека во зоолошките градини во целиот свет има околу 200.

Овие младенчиња се втора двојка која ги родила мама Кристен, додека првата двојка младенчиња, по име Арина и Алексеј,  се родени во 2014 година.

Амур леопард3-001

Сепак, се верува дека овој редок вид леопарди ќе преживеат.