Доктор Несторовиќ шокира | Јас сум за тоа сите да се заразиме со корона!

378

Српскиот пулмолог Бранимир Несторовиќ изјави денес дека е “целосно убеден” дека коронавирусот бил во Србија во јануари кога многу луѓе имале пневмонија и кога некои од симптомите биле многу чудни.

‘Мислам дека беше сигурно. Во тоа време немавме тестови. Немавме елементи да ја бараме болеста, но тоа е целосно сигурно. Имавме тешки пневмонии оваа зима. Имавме и тешки пневмонии предизвикани од грип”, изјави тој гостувајќи во утринската програма на ТВ Прва кај водителката Јована Јоксимовиќ.

Како што рече тој, во моментов не е познато од каде сме го “увезле” вирусот, но ќе се знае затоа што се прават истражувања, односно анализи што ќе го утврдат.

Тој ги замоли луѓето повикани да направат тестирање на антитела да не одбиваат да доаѓаат и рече дека тоа е “затоа што е важно за нас да го оцениме таканаречениот колективен имунитет и ќе го направиме и “наш вирусот“.

Ќе се направи, рече тој, анализа од крвта на оние кои прележале КОВИД-19 за да се утврди каков вид на вирус бил присутен кај нас.

“Според клиничкиот тек, се чини дека ова е “S” од Кина. Значи, вирус кој беше многу поблаг. Можно е оние што дојдоа во контакт со овие од Италија и починаа, ја добија оваа потешка форма од Италија”. рече Несторовиќ.

Тој изјави дека не верува во вториот бран на пандемијата бидејќи вирусот слабее.

“Вирусот е производ на лабораторија и многу истражувачи го тврдат тоа, но тие веруваат дека тој не бил пуштен намерно, туку дека избегал”.

Несторовиќ вели дека половина од оние што се на респиратор ќе умрат и дека претежно тоа се стари лица.

“Јас сум поддржувач да се пуштат училиштата да работат. Вирусот сè уште циркулира и јас сум за тоа сите да се инфицираат, а старите да останат во изолација до 15 јуни. Мислам дека нема да има вируси од 15 јуни. Секоја епидемијата има своја динамика.Сега сме во фаза што бевме во декември со грипот.Се залагав уште порано за релаксирачки мерки, но моите колеги не се согласија. Стравот е голем.За овие над 65 години, потребни се само два дена во самоуслуги само за нив, затоа што сè уште се во страв, го предложив на седницата на Кризниот штаб.Тие беа за тоа да се одвива многу побавно. Мислам дека кога вирусот е слаб, секој треба да се зарази. Ова е прв пат во историјата човештвото да се сретне со вирус кој е непознат за сите”, заклучи д-р Бранимир Несторовиќ.