ДОАЃА НАЈЖЕШКИОТ ТОПЛОТЕН БРАН | Температурите ќе се искачат до 45°C, а „пеколот“ ќе трае најмалку една недела

230

Нов топлотен бран со екстремна топлина ќе трае најмалку една недела, а на југот на Европа можеби и подолго.

Новиот топлотен бран кој е пред нас ќе донесе температура до 45 степени Целзиусови во југоисточна Европа, пренесува метеоролошкиот портал Severe Weather Europe.

Очигледно, крајот на јули и почетокот на август ќе го донесат најинтензивниот топлотен бран оваа година во Европа. Температурите во некои области се очекува да надминат 40°C, а за време на викендот во Грција би можело да биде околу 45°C. Ова значително ќе го зголеми ризикот од пожари низ медитеранскиот регион и Балканскиот полуостров – пишува Severe Weather Europe.

Горештината ги погоди и обично постудените делови

Јули донесе големи горештини, претежно на југот и југоистокот на европскиот континент, додека на запад изостанаа. Највисоките температури беа регистрирани во Средоземното Море, Балканот и Турција, повремено надминувајќи 40°C. Сепак, топлината неодамна се прошири на вообичаено постудените области како што се Велика Британија и Ирска, каде што температурите се искачија над 30 степени.
Новиот топлотен бран со екстремни горештини ќе трае најмалку една недела, а во јужна Европа можеби и подолго. Делови од Италија, Србија, Македонија, Албанија, Романија, Бугарија и Грција ќе бидат најмногу „испржени“.

Опасно високи температури на морето во Медитеранот

Во исто време, воздушната маса за време на овој топлотен бран ќе биде прилично сува и ќе го зголеми ризикот од пожари во јужните делови на Европа каде што сушата е најголема, што веќе се случува деновиве на италијанскиот остров Сардинија.

Severe Weather Europe пишува дека температурите на морето во целиот Медитеран се значително над просекот поради сега продолжената топлина. Предупредува дека многу топлото море е најважниот извор на висока влажност во воздухот, што станува извор на екстремна нестабилност кога станува збор за силни грмотевици. Ова може да се почувствува особено во следните месеци.