Дали децата да се вакцинираат или не ? Тоа е тешка одлука за родителите – постои ризик од сериозни несакани ефекти, особено кај момчињата

1668

Иако епидемиолозите препорачуваат да се вакцинираат децата, момчињата се изложени на поголем ризик од миокардитис по вакцинација со mRNA отколку од тешкото заболување – ковид.

Да се вакцинираме или не? Родителите мора да ја донесат оваа одлука не само за себе, туку и за нивните малолетни деца. За да се донесе оваа одлука, германската Постојана комисија за вакцинација (STIKO) кон средината на август поддржа општа препорака за вакцинација за деца на возраст од 12 до 17 години, но дури по масивен политички притисок. Претходно, ова експертско тело препорачало вакцинација против корона само за адолесценти со претходни болести, како што е дијабетес.

Збунетоста сега е предизвикана од новата студија од САД, според која ризикот од воспаление на срцевиот мускул (миокардитис) по вакцинација со BioNTec /Pfizer за момчиња е повеќе од шест пати поголем од ризикот од сериозен тек на болеста предизвикана од коронавирусот.

Истражувачите од Универзитетот во Калифорнија споредиле колку често адолесцентите без претходни болести на возраст од 12 до 17 години развиле миокардитис по вакцинацијата и колку адолесценти од иста возрасна група морале да бидат хоспитализирани поради коронарна инфекција во истиот период.

Поголем ризик за момчињата

Во студијата се испитани 257 случаи на миокардитис кај адолесценти дијагностицирани во првата половина на 2021 година по вакцинација против корона. Воспалението на срцевиот мускул главно било благо и нема регистрирани смртни случаи. Генерално, овој сериозен несакан ефект е исклучително редок: кај момчињата стапката била 162,2, а кај девојчињата 13,0 на милион вакцинирани.

Сега е општо прифатено дека овој редок несакан ефект може да се појави по коронарна вакцинација со една од двете mRNA вакцини. За прв пат во Израел, во април минатата година, биле пријавени случаи на миокардитис кај момчиња по вакцинација со вакцината Pfizer/BioNTech.

Овие несакани ефекти се појавиле спорадично со употреба на модерна, која исто така се заснова на нова mRNA технологија. Американската здравствена служба (CDC) сега верува дека врската помеѓу миокардитисот и вакцината е „веројатна“. Според тоа, фармацевтските компании BioNTech/Pfizer и Moderna информирале за оваа можна врска во заедничко писмо за ризици.

Повеќе придобивки отколку штети?

Како и да е, многу здравствени експерти советуваат ако е можно да се вакцинираат тинејџерите. Тие сѐ уште веруваат дека ризиците од СОВИД 19 и можните долгорочни последици од оваа болест се поголеми од ризикот од развој на миокардитис. „Појава на миокардитис по вакцинација со mRNA е можна, но несаканите ефекти, кои се почести кај момчињата отколку кај девојчињата, се многу ретки (…) Акутниот тек на миокардитис обично е благ во услови на болничко лекување. Засега нема сознанија за можните долгорочни последици “, објави Институтот Robert Koch (RKI) во својот Епидемиолошки билтен на 19 август 2021 година, пишува Deutsche Welle.

Но, што се однесува до корона, дури и ако децата и адолесцентите често имаат благ тек на болеста, ризикот од долгорочни последици останува. „Со зголемувањето на бројот на пациенти, и покрај ниската инциденца, може да има зголемување на бројот на оние кои имаат долгорочни последици од КОВИД“, се вели во Епидемиолошкиот билтен на Институтот Robert Koch (RKI).

Според шведска студија, децата и адолесцентите можат да бидат сериозно погодени од долгорочните последици од коронарната срцева болест. Тие вклучуваат мулти-системски воспалителен синдром (MIS-C), воспалителен синдром (PIMS) и синдром на хроничен замор (ME/CFS). Сепак, таквите долгорочни последици по инфекцијата со коронавирус се со помала веројатност да се препознаат и пријават кај деца и адолесценти отколку кај возрасните, според британска студија од април 2021 година.
Често занемарен симптом

Воспаление на срцевиот мускул – миокардитот често не се препознава на време бидејќи првите симптоми како кашлица или течење на носот, треска, главоболка и болки во телото не се поврзани со воспаление на срцевиот мускул. Како што напредува оваа болест, пациентите доживуваат тешкотии при дишењето, несвестица, вртоглавица, стегање во градите, палпитации или неправилно чукање на срцето. Миокардитисот често е придружен со вирусна инфекција на респираторниот или гастроинтестиналниот (цревниот) тракт. Ова може да биде предизвикано од вируси кои предизвикуваат мали сипаници, херпес или тежок тип на грип.

Ако воспалението на срцевиот мускул се дијагностицира со ЕКГ или тест на крвта, најважно е да го заштитите срцето и да избегнете стрес. Лекарите порано препишуваа строг одмор, но денес се дозволени кратки прошетки. Покрај тоа, пациентите примаат лекови кои ја олеснуваат работата на срцето и ја стабилизираат работата на срцевиот мускул. После тоа, кардиологот мора да го проверува срцето во кратки интервали на секои две до три недели.

По тешка инфекција, треба полека да ги зголемувате спортските активности и да избегнувате напорни физички напори шест месеци по болеста. Воспалението на срцевиот мускул е голем товар дури и за возрасното тело. Но, болеста кај децата и адолесцентите е уште поопасна. Прекумерниот стрес после миокардитис може да доведе до компликации, вклучувајќи отежнато дишење (срцева слабост) и нарушувања на срцевиот ритам и може да предизвика ненадејна смрт.