Десет животни лекции кои ги научив како девојче, а ги заборавив како мајка

18908

Секој родител сака да му обезбеди на своето дете среќен и безбеден живот, но за жал секогаш не е се во наши раце. Мајката Кејт Швајцер подготви за нејзината ќерка неколку совети со кои се надева дека ќе памети целиот живот.

– Често размислувам за животните лекции на кои би сакала да ја научам својата ќерка. Сепак размислувајќи за тоа открив дека многу лекции кои јас ги научив на нејзина возраст некако се изгубиле и дека денес, како мајка, повторно учам со неа, вели таа.

– Понекогаш мислам дека бев попаметна и помудра како млада. Тоа најверојатно е поради тоа што по безгрижното растење се сретнуваме со животот, кој секогаш не е секогаш толку убав како коге сме биле мали и кога за нас се грижеле мајката и таткото. Сите тие препораки и проблеми на патот на созревањето не менуваат и преобликуваат, но поради тоа ние често заборавме на тоа кој сме биле и што сме знаеле, додава Швацер.

– Од таа причина би сакала моето девоче секогаш да запомни следниве важни животни лекции, кои јас за жал успеав да ги заборавам, додава таа и ги набројува лекциите:

Верувај на својот инстикт

Од мали нозе твојот инстинкт ќе те води. Следи го. Тоа е твојата интуиција, а девет од десет пати излегува дека е во право. Како што се расте, можеби се случува вербата во себе да престане. Често некој друг ќе те убедува во нешто друго и ќе ти го смени начинот на размислување, но важно е да не се отстапи од она во што се верува.

Ризикувај, но биди свесни за последиците

Немој да се плашиш од скок. Само да биде подготвена на она што те очекува ако паднеш.

Никогаш не дозволувај некој да те разубеди дека нешто не можеш

Можеби за тоа сега не си свесна, но во некои моменти од својот живот ќе почнеш да се мислиш дека постојат одредени работи кои не се за тебе, дека само момчињата се добри за тоа, дека само богатите деца можат тоа да си го дозволат, дека само популарите девојки можат да одат таму… Ако тоа го дозволиш мошнебрзо ќе ти стане стандарден начин за размислување. Ти си господар на својот живот и можеш се, ако тоа искрено го посакуваш.

Сакај искрено и слободно

Срцата, кои никогаш не се скршиле, никогаш не сакале. Цветот ќе овене, саканото милечиње ќе угине, а еден ден и „вистинскиот“ може нема да остане. Но тоа не значи дека повеќе нема да сакаш или дека на треба да сакаш.

Сакај го своето тело

Тоа е единственото тело кое го имаш. Почитувај го, храни го здраво и сакај го. Немој никогаш да се споредуваш со другите.

Учењето на сопствени грешки е подарок

Природниот талент е неверојатен, навистина. Но не е задолжителен. Посветеноста и напорната работа ќе те однесе далеку во животот, а периодот кога работите не одат во посакуваната насока ќе ти обезбеди повеќе можност за развој, отколку кога се ти оди како од шега.

Признај кога не си во право

Премолчувањето на својата гордост не е лесно да се прмолчи, но едноставните зборови како „извини“, кога ќе се изговорат навистина искрено можат да направат многу.

Солзите не се знак на слабост

Негирањето на сопствените емоции е најлоша работа која може да се направи, а веднаш по неа е да и дозволиш на болката премногу долго време да владее со твојот живот. Доколку имаш потреба за плачење, слободно плачи. Пушти ги солзите и пушти го тоа да изелезе од тебе засекогаш.

Времето ги лечи сите рани

За сите оние страшни работи кои се случиле, кога плачењто не е доволно, треба да се знае дека времето може да го направи своето. Мора да се има доволно трпеливост и сила да се помине секој нареден ден, кој ќе биде се полесен. И да се запомни дека дури и после многу време во твоето срце останува голема празнина, но ќе мора да научиш да живееш со неа.

Работите не ги сфаќај премногу лично 

Обидете  се да не дозволите критиките да ве растргнат, како што не смееш  да дозволиш нути пофалбите да ти удрат во глава. Не очекувај дека другите ќе се однесуваат со тебе секогаш онака како што заслужуваш. И запомни дека светот не се врти околу тебе, можеби се врти мојот свет (светот на мајката), но јас сум исклучок.