Дали кревањето тегови им помага на жените во слабеењето?

109

Повеќето жени се штитат од кревање тегови. Ова е важно од една страна, бидејќи женската физика е кревка и поранлива од онаа на мажите. Премногу големи тежини се опасни за здравјето на жените.

Но, пак е корисно од друга страна – помага за побрзо и квалитетно слабеење . Не се плашете – не станува збор за кревање на спојките. А и тешко дека некој фитнес инструктор ќе ве поттикне да личите на Чудесната Мечка или пак Арнолд Шварценегер. Не станува збор за тоа.

Во реалноста, малку потешки тегови помагаат исклучително многу во вајањето на телото, мускулатурата и најмногу слабеењето . Ослободете се од вишокот килограми со тоа што ќе кревате не потешка од 1-2 килограми тежина.

Зошто тоа е корисно во слабеењето?

Провоцирањето на мускулот и стимулирањето со поголеми тежини согорува до неколку пати повеќе калории отколку ако го правите само кардио тренингот или ако кревате лесни тегови од редот на 1-2 кг.

Ако правите вежби со поголеми тежини секој ден, по втората недела ќе ги забележите промените во телото . Поголемата мускулна маса ги согорува мастите и калориите многу побрзо. Покрај тоа се активира метаболизмот и троши повеќе енергија дури и во мирна состојба.

Ќе го извајате телото со кревање тегови. Кардио тренинзите се исто така важни. Но, ако направите комбинација помеѓу двете, резултатот ќе биде феноменален – ќе симнете килограми брзо и ефикасно, а истовремено со тоа ќе ги извајате формите до совршенство.

Експертите советуваат да се прават 4 вежби со тегови неделно . Ова помага за вајање на проблематичните зони особено кај жените, имено задникот, љубовните рачки, овенатата кожа на рацете и градите.