Дали ќе ни требаат нови мерки поради новото откритие за Ковид 19?

224

Со секој нов ден, експертите се изненадени од некои нови откритија за вирусот корона, а поради најновите, експертите можеби ќе треба да ги ревидираат мерките.

„Откривме дека во повеќето ситуации, капките патуваат повеќе“, вели авторот на студијата Јанџинг Џиу.

Научниците исто така изјавија дека вирусот се пренесува многу поефикасно во затворен простор каде што температурите се ниски, а влажноста е висока – како што се замрзнувачите.

Тие истакнаа дека во такви услови, вирусот може да преживее долго време, а во различни средини може да биде заразен од неколку минути до подолг од еден ден.

Со оглед на тоа дека вирусот преживува најдолго во услови на ниска температура и висока влага, научниците истакнаа дека фабриките за преработка на месо се веројатно најопасните места за пренесување на вирусот.

Забелешка: Преземањето на оваа содржина е дозволено само ако го наведете изворот со задолжително линкување на нашиот домен и оригиналната статија!

Доколку сакате да прочитате повеќе содржини како оваа, препорачуваме да го посетите нашиот портал www.kukuriku.com.mk, а со лајк на нашата фан страна станувате дел нашето многубројно членство facebook.com/Kukuriku.mk/.