Д-р Хаус, Очајни домаќинки | Претепани ѕвезди, наплив на насилство … | Фото

250

Италијанскиот уметник Александро Паломбо покрена нова кампања посветена на сите жени кои трпат насилство во текот на пандемијата на коронавирусот, под називот „Борба за живот“.

Уметникот за потребите на кампањата искористи фотографии од Лиса Еделстрин, Ева Лонгорија, Оливија Вајлс, Тери Хачер и уште една ѕвезда од „Очајни домаќинки“, Марша Крос.

Целта на кампањата е да ја подигне свеста за жените кои моментално трпат семејно насилство и ги преживуваат најлошите денови во својот живот во текот на пандемијата на коронавирусот кога се затворени дома со насилникот.

Кампањата на Паломбо има за цел да ги покаже двете најголеми битки кои жените во моментот ги водат – од една страна, докторките и медицинските сестри се борат на еден фронт, а оние другите жени затворени во домот губат на друг фронт. И едната и другата страна се борат за живот.

Затварањето кое го наложи вонредната ситуација предизвикана од пандемијата на коронавирусот предизвикува силна социјална и економска нестабилност поради загубата на приходи и недостатокот на социјални односи. За сите жени кои веќе живеат во сенка на семејното насилство, оваа самоизолација може да стане смртоноста.

Уметникот апелираше се што останатите ќе слушнат веднаш да го пријават со цел да се спаси живот.

– Доколку слушнете врисок или тепање кое доаѓа од некој од соседните станови, не смеете да молчиме. Тишината ве прави соучесници.

ОБРАТЕТЕ СЕ ЗА ПОМОШ! НЕ ШТИТЕТЕ ГО НАСИЛНИКОТ!

ПОЛИЦИЈА 192

Согласно мерките и активностите за превенција од ширење на болеста COVID-19 (корона вирус) донесени од Владата на Република Северна Македонија, Министерството за труд и социјална политика известува дека жртвите на семејно насилство кои имаат потреба од помош, поддршка и заштита од семејно насилство најпрво да се јават на Националната бесплатна мобилна СОС линија за жртви на семејно насилство 070/075/077 141 700; која обезбедува 24 часовна точна, навремена и доверлива информација за заштита на жртвите, достапните услуги и телефонско советување на жртвите на родово базирано насилство и семејно насилство.

Во случаи кога постои сознание за загрозување на животот и здравјето на граѓаните, како последица на родово базирано насилство и семејно насилство, како и кога дете е жртва на семејно насилство, да се пријави до најблиската Полициска станица или надлежниот Центар за социјална работа.

Линк за контакт на ЦСР: http://www.mtsp.gov.mk/institucii.nspx

Забелешка: Преземањето на оваа содржина е дозволено само ако го наведете изворот со задолжително линкување на нашиот домен и оригиналната статија!

Доколку сакате да прочитате повеќе содржини како оваа, препорачуваме да го посетите нашиот портал www.kukuriku.com.mk, а со лајк на нашата фан страна станувате дел нашето многубројно членство facebook.com/Kukuriku.mk/.

View this post on Instagram

"Fighting for Life" Frontline Bruises Vs Confinement Bruises – #FightingforLife Domestic Violence is as Pandemic as Coronavirus. An awareness campaign against domestic violence to focus on the many Women around the world constrained to stay home with violent partners during the Coronavirus confinement. The ongoing restrictions and forced coexistence can mean a worsening of daily mistreatment and this condition leads women to live in constant danger. The artist aleXsandro Palombo stages the actresses of the famous TV series "Doctor House" and "Desperate Housewives" @evalongoria @LisaEdelstein @JenniferMorrison @ReallyMarcia @OliviaWilde @officialTeriHatcher – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – #Stayhome #restezchezvous #iorestoacasa #fiquememcasa #quedateencasa #yomequedoencasa #coronavirus #coronavirusoutbreak⚠️ #covid_19 #covid19 #covid19italia #coronavirüsü #coronavirusespaña #coronavirusbrazil #coronavirüsü  #DomesticAbuse #DomesticViolence #violenceagainstwomen #violenciacontramulher #violenzasulledonne #violenciadomestica #violenciadegenero #violenceconjugale #domesticviolenceawareness #violencesfaitesauxfemmes #health #womenrights #nurse #nationaldoctorsday

A post shared by aleXsandro Palombo (@alexsandropalombo) on