Д-р Ана Данева Маркова | Најголем ризик за плодот е ако трудница со ковид-19 предвремено се породи

1558

Почитувани идни мајки, со оглед на недоволниот број научни студии, испитанички (трудници или породени) инфицирани со ковид-19, потенцирам дека овие податоци се врз основа на лимитирани докази, а изворот за да одговорам на овие прашања е Интернационалното здружение на гинеколози и акушери и протоколот објавен на 22 март 2020 година, вели д-р Ана Данева Маркова, гинеколог-акушер од Универзитетската клиника за гинекологија и акушерство – Скопје.

Што е ковид-19?

Ковид-19 (COVID-19) е инфекција предизвикана од коронавирус, сличен на многу од вирусите што предизвикуваат обична настинка. Она што е различно е дека и покрај тоа што повеќето луѓе нема да се чувствуваат поинаку отколку ако имаат само настинка, луѓето со други коморбидитети, здравствени проблеми: како проблеми со белите дробови или дијабетес или, пак, кардиоваскуларни заболувањa, се изложени на поголем ризик да се разболат или да развијат сериозни проблеми со белите дробови.

Како можам да избегнам да добијам ковид-19?

Редовно миење на рацете по контакт со предмети надвор од вашиот дом и избегнување на допирање на лицето со рацете, се најдобри начини да избегнете да се заразите. Социјалното растојание (да останете најмалку 2 метри или 6 педи од другите) и да останете дома колку што е можно, исто така, се добри начини да избегнете да се разболете. За да се спречи пренесување на какви било вируси на другите, кога киваат или кашлаат, луѓето мора да ја покријат устата со превојот на раката (внатрешниот дел на лактот), а никако со дланката.

Дали да избегнам да одам во болница или на редовен преглед кај матичниот гинеколог?

Антенаталните контроли во текот на бременоста се особено важни, не само за вашето здравје туку и за добросостојбата на вашето бебе и треба да се одложат само по дискусија со вашиот лекар. Некои антенатални совети можат да се побараат преку телефон или видеоповик со вашиот лекар, а тие потоа носат одлука што е најсоодветно за вас. Ако имате проблеми во бременоста, не треба да се двоумите да се јавите кај вашиот лекар или акушерка и да разговарате со нив – тоа е најдобриот начин за да добиете совет. Кога одите во болница или во амбуланта, редовно мијте ги рацете кога допирате предмети, избегнувајте да го допирате лицето со рацете и обидете се да останете барем 2 метра подалеку од другите луѓе во чекалницата. Исто така, треба да ги миете рацете и кога ќе заминете. Доколку имате барем еден од симптомите на оваа инфекција, секогаш поставете ја маската пред да излезете од дома, особено откако ќе пристигнете во болницата или во амбулантата и телефонски најавете го вашето доаѓање пред да пристигнете. Задолжително пријавете ги во целост вашите симптоми за да можат да ве очекуваат и да бидат соодветно подготвени да се грижат за вас. Ако сте позитивни на коронавирус, а веќе имате резервиран термин за редовен преглед, контактирајте го вашиот лекар или акушерка за да се консултирате дали е подобро да го одложите прегледот или, пак, да го преместите за подоцнежен датум.

Продолжува на страна 2