CORONAVIRUS | Нучниците шокирани од најновото откритие

316

Една нова студија за анализа на епидемии на коронавирус во Бразил открила врска помеѓу ширењето на вирусот и минатите епидемии на денга, што сугерира дека изложеноста на болест што ја пренесува комарецот може да обезбеди одредена мерка на имунитет против ковид-19.

Студијата, која сè уште не е објавена, беше предводена од професорот на Универзитетот Дјук, Мигел Николилас и ја проучуваше географската расподеленост на случаи на коронавируси. Во Бразил, се покажа дека местата со помала стапка на инфекција со коронавирус и побавен раст на случаи се места кои претрпеле интензивна епидемија на денга треска оваа и минатата година, утврди Николилас.

Николилас рече дека резултатите се особено интересни затоа што претходните студии покажаа дека луѓето со антитела против денга треска во крвта можат да бидат позитивни на антитела кон ковид 19, иако никогаш не биле заразени.

Ова покажува дека постои имунолошка интеракција помеѓу овие два вируса што никој не можеше да очекува бидејќи овие два вируса се од сосема различни семејства.

Бразил ја има третата најголема вкупна инфекција на коските 19, зад САД и Индија, со повеќе од 4,4 милиони случаи.

„За нас, ова откритие е шокантно“, рече Николилас. „Во науката, случајно се стремите кон една работа и погодивте цел што никогаш не сте помислувале дека ќе ја погодите.