Christian Drosten, виролог | “Ова е единствениот начин да се справите со короната”

419
Christian Heinrich Maria Drosten

Иако поригорозните мерки изгледаат неизбежни, познатиот германски вируолог Кристијан Друстен се залага за „мини-блокада“.

Тој верува дека тринеделна блокада ќе и помогне на земјата на долг рок да направи отстапување, во случај на преоптоварување.

Нема преговори со вирусот. Овој вирус едноставно наметнува блокада кога ќе достигне одреден број на пациенти, објаснува научникот.

Тој вели дека инциденцата во Германија е сè уште прилично ниска.

Ако стапневме на сопирачката сега, ќе имавме долгорочен ефект. Тоа ќе ни заштедеше многу време, додаде тој.

Друстен исто така ги објасни предностите на привремената блокада, што може да има одредени исклучоци, како што се училиштата.

Секој однапред знае дека оваа блокада ќе биде ограничена на време. Ќе трае три недели, што е малку повеќе од задолжителниот карантин. Во тој случај, ние дополнително ќе ја намалиме инциденцата и ќе имаме долгорочен ефект, објаснува Дростен. вин ситуација.

Тој рече дека мини блокадите веќе постојат во некои делови на Велика Британија и се дизајнирани да спречат колапс на здравствениот систем. Во исто време, ваквиот начин на блокирање не би ја загрозил многу економијата.

Christian Heinrich Maria Drosten

Вирусологот исто така советува да се прават брзи тестови во групи. Ова го објаснува со пример – ако некој е заразен во тимот, сите во канцеларијата треба веднаш да направат брз тест.

На тој начин би знаеле за 15 минути дали имаме кластер или не. Тогаш ја изолираме целата група, рече Достен, додавајќи дека ова е многу побрза постапка отколку тест за PCR, кој трае неколку дена.

Свесен сум дека е потребно време за вакви одлуки да бидат донесени на ниво на цела Германија, а ние имаме сè помалку време, заклучи тој.

Да потсетиме, Германија треба да донесе одлука за нови мерки денес, а се шпекулира дека канцеларката Ангела Меркел ќе успее да ја „истурка сопствената“ и да воведе блокада што би значело затворање на угостителските објекти и други ограничувања.