Чистењето по дома има терапевтски ефект – а знаете ли зошто?

621

И кога имате многу обврски, средувањето на трпезата, полевањето на цвеќето, средувањето на облеката ќе ви донесе мир и задоволство.

Да, тоа не спаѓа во дефиницијата за хедонизам, туку во домашните обврски, но експертите велат дека тоа ќе ве опушти и смири.

За што всушност се работи?

Психолозите наведуваат дека има логични објаснувања зошто е тоа така и ве поттикнуваат што почесто да ги извршувате малите домашни работи.

Пријатни пречки

На најповршно ниво, мануелната работа е корисна затоа што го окупира вниманието за да посветуваме помалку време на работи кои можеби нѐ интересираат објективно.

Можеби дури и ќе откриете дека домашната работа може да ве закотви овде и сега, како еден вид медитација. Но, тоа ќе зависи од тоа каде ќе ги фокусираме нашите мисли.

Во една од ретките студии кои ги испитуваа придобивките од миењето садови за ментално здравје, истражувачите од Државниот универзитет во Флорида поделиле 51 учесник во две групи. Половината прочитале текст кој ги поттикнал да ги фокусираат своите мисли на сензациите предизвикани од миењето.

„Кога се мијат садовите, треба да се биде целосно свесен за фактот дека садовите се мијат“, им било кажано.

Останатите читале упатства како да ги мијат садовите.

После тоа, од учесниците било побарано да пополнат прашалник за нивните чувства. Оние кои биле целосно вклучени во сетилно искуство пријавиле значително подобро расположение. Ова вклучувало намалена нервоза, па дури и чувство на „инспирација“, како да потопувањето во едноставна активност им го освежил умот.

Уредна соба, фокусиран ум

За разлика од другите активности кои се мешале во нашите мисли и чувства – како што се играње игри или гледање телевизија – играњето исто така ја има предноста да биде проактивно и корисно, зголемувајќи ја нашата „перцепирана контрола“.

Кога се чувствуваме вознемирени, чувството на беспомошност може да го зголеми физиолошкиот одговор на стресот, зголемувајќи ги нивоата на хормони како што е кортизолот. На долг рок, чувството на беспомошност може дури и да ја оштети функцијата на имунолошкиот систем. Но, истражувањата сугерираат дека можеме да стекнеме перцепција за контрола од активности кои може да имаат мало влијание врз ситуацијата што не измачува.

„Не мора да биде во согласност со вистинската контрола, сè додека веруваме или чувствуваме дека имаме контрола“, вели Стејси Бедвел, психолог од Кралскиот колеџ за психијатрија, психологија и невронаука во Лондон.

Некои од најинтригантните докази доаѓаат од студии на постари луѓе. Професорката Елен Лангер од Универзитетот Харвард спровела истражување во дом за стари лица каде учесниците биле поделени во две групи. На првите им било дозволено да направат своја соба, а им било дадено растение за кое морале сами да се грижат.

Во меѓувреме, на другата група и било кажано дека персоналот може да се грижи за се. Во текот на следните 18 месеци, станарите кои биле охрабрени да преземат одговорност за својата соба уживале подобро физичко здравје и помала веројатност да умрат.