Бројот на заразени од коронавирус надмина 4,3 милиони, 290.000 луѓе починале

203

Бројот на заразени со коронавирус во светот надмина 4,3 милиони, починаа 290 илјади, а закрепнаа повеќе од милион и половина луѓе.

Ова го покажуваат најновите податоци од Worldometers, според кои во моментов има над 2,4 милиони активни случаи на коронавирус ширум светот.

Соединетите држави досега имаат најмногу заразени – скоро 1,4 милиони, а на второ место е Шпанија со 270 илјади. Русија секојдневно бележи петцифрени броеви на нови случаи и сега е на третото место со 232 илјади.

Постојат десет држави во светот со шестцифрен број на заразени, а покрај трите споменати три, тука се и: Велика Британија (226 илјади), Италија (221 илјади), Франција (177 илјади), Германија (172 илјади), Бразил (172 илјади), Турција (139 илјади) и Иран (110 илјади).

Досега најголем број смртни случаи има и во САД – 82 илјади. По нив следат Велика Британија со 32 илјади, Италија со 30 илјади, Шпанија и Франција со по 26 илјади, додека близу 12 илјади луѓе починаа во Бразил.

Соединетите држави, исто така, имаат најмногу опоравени пациенти од коронавирус – 263 илјади, по што следат Шпанија со 180 илјади, Германија со 147 илјади и Италија со 109 илјади излечени.

И најактивните случаи на коронавирус се во САД, дури и повеќе од еден милион. Велика Британија има 193 илјади од нив, а Русија 186 илјади.

Соединетите држави се исто така први во однос на бројот на извршени тестови, со тестирани 9,6 милиони луѓе. На второ место се Русите со 5,8 милиони, следуваат Германците 2,7 милиони, Италијанците 2,6 милиони, Шпанците 2,4 милиони и британците два милиони.