Британците откриваат што следува по ПАДОТ НА ПУТИН ОД ВЛАСТ, неговата позиција ја демнат МОНСТРУМИ, ако го урнат ТЕШКО ЗА НАС

169

Британски експерт изјави дека Путин би можел да падне од власт поради незадоволството од конфликтот во Украина, но дека во тој случај на власт ќе дојде „многу пострашна алтернатива“.

Дописникот од Москва Овен Метјус рече дека рускиот претседател не може политички да преживее „воена катастрофа на терен“ – на пример, ако Кремљ биде принуден да ја врати земјата заземена од руските сили од 2014 година. Но, тој предупреди дека алтернативата За Путин, е „ пострашна“ од сегашниот лидер на Русија.

„Она што не сакате, она што е уште поопасно од сегашната ситуација, е уште поопасно од Путин, е револуционерната ситуација во Русија, каде Путин паѓа“, изјави тој за Sky News.

Британскиот новинар рече дека опозицијата на Путин ја претставуваат „националисти кои се всушност многу поагресивни од самиот Путин“.

Метјус, кој живее и работи во Москва повеќе од 25 години, рече дека не може да разбере зошто рускиот лидер ја започна војната.

„Путин веќе победувал со својата дипломатија, но отиде предалеку со војната во Украина. Рускиот претседател мислел дека соборувањето на режимот во Киев ќе биде лесна прошетка и не се подготвувал за долготрајна војна“, рече Метјуз.