Бил Гејтс | Спасувам животи, а анти-ваксерите ме обвинуваат за убиства | :)

145

Бил Гејтс, ко-основач на Мајкрософт, милијардер и филантроп, стана позитивна и негативна централна фигура во приказната за „Ковид-19“.

Добрата вест е дека фондацијата Бил и Мелинда Гејтс вети повеќе од 350 милиони американски долари за борба против болести, вклучувајќи пари за производство на вакцини за компаниите AstraZenece, Johnson & Johnson и Novavax.

Лошата вест е дека анти-ваксерите на и другите теоретичари на заговори го клеветат дека тој го подметнал вирусот од свои злобни причини. Гејтс вели дека е оптимист дека светот ќе сфати дека теориите се само теории и ќе го порази вирусот, пишува „Блумберг“.

„Првичната вакцина нема да биде идеална во однос на ефикасноста против болеста и пренесувањето. Можеби нема да трае долго и најмногу ќе се користи во богатите земји како мерка за запирање на инфекцијата. Би биле среќни доколку ја имавме вакцината пред крајот на годината. Но, во текот на 2021 година, веројатно ќе бидат одобрени голем број вакцини. Најсилниот одговор најверојатно ќе потекнува од протеинската компонента. Со оглед на тоа колку компании работат на тоа, можеме да си дозволиме да направиме многу грешки и сепак да сториме нешто со ниски трошоци и долго траење“, посочува Гејтс.

Со оглед на скептицизмот, дали смета дека вакцината „ковид-19“ треба да биде задолжителна, филанропот вели дека кога нешто станува задолжително, тогаш често се појавуваат повратни информации.

„Но, можеби би можеле да кажеме дека тоа ќе биде задолжително за луѓето кои работат во домовите за стари лица или се во контакт со постари лица“,смета тој.

На прашањето што мисли за теориите на заговор дека истражува вакцина за даможе да ги контролира човековите умови со помош на 5G радио бранови и слично, тој ги окарактеризира тврдењата како„чудни“.

– Тие го земаат фактот дека сум инволвиран во развој на вакцини и потоа го преобразуваат, така што наместо да давам пари за да спасувам животи, излегува дека заработувам од убивање. Ако ова ги одвраќа луѓето да не се вакцинираат или да бидат информирани за најновите информации за носење маска, тогаш тоа е голем проблем, вели тој.