Arbeiten-Schnell | Од 1.1.2019. граѓаните од EX-YU без пасоши на ЕУ ќе можат да работат во Германија и Швајцарија | Еве како!

2772

Поради измени во Законот за вработување во Германија е прекинато вработувањето на граѓаните од територијата на поранешните Ју простори.

Во овој момент граѓаните без европски пасоши не можат да работат, ова важи за граѓаните со српски, босански и македонски пасоши без оглед за која работа сакаат да аплицираат. Ова се однесува на сите вработување, без разлика дали сакате да аплицирате за медицинска сестра, градежник, помошничка или нешто друго.

Од 1 јануари следната година стартува нов закон за вработување, со кој сите граѓани од поранешна Југославија, чии држави не се во Европска Унија, ќе можат да се вработат под истите услови како граѓаните од Европска Унија.

ЕВE МОЖНОСТ! Во 2019 година, Швајцарија го менуваат законот за вработување. Голема можност за целиот Балкан

Поради високата побарувачка за евтина работна сила, Швајцарија е принудена да го промени својот закон за вработување на странски државјани и оние кои доаѓаат од земји кои не се членки на ЕУ. Во моментов граѓаните без пасоши на ЕУ немаат можност да добијат работа, а ова важи за граѓаните со српски, босански и македонски пасоши без разлика за која работа сакаат да аплицираат. Се однесува на сите работни места за кои сакате да аплицирате: лекар, мајстор, чистачка или нешто друго.

Како најавува швајцарскиот министер Gi Parmelin, од 2019 стартува новиот закон за вработување според кој сите граѓани на поранешна Југославија чии држави не се во ЕУ ќе бидат во можност да се вработат под истите услови како и граѓаните на ЕУ.

Што значи сите оние кои ќе најдат работодавец ќе бидат во можност да добијат работа како и граѓаните на ЕУ. Одењето во амбасада веќе нема да биде неопходен услов за добивање работни визи.

Изнаоѓањето безбедни работни места и понатаму ќе биде преку агенциите како порано. Во моментов, можат да се вработат само граѓани со пасоши на ЕУ.

Оваа информација е поддржана од фактот дека на Швајцарија и недостасуваат повеќе од 80.000 работници во медицинската индустрија. Во другите индустрии, недостасуваат и до половина милион работници и нивната економија трпи.

Споделете со вашите пријатели