Американската амбасада издала предупредување за можен терористички напад во Македонија

510

Постои зголемен ризик од терористички напади инспирирани од екстремистичката идеологија во Северна Македонија, со оваа реченица Амбасадата на САД ги информира своите државјани за можност од терористички напад.

– Терористичките организации и поединци инспирирани од екстремистичката идеологија имаат намера да ги напаѓаат цивилите, вклучувајќи ги и државјаните на САД кои патуваат во странство. Терористите сè почесто користат помалку софистицирани методи за насочување на народот на јавни места, вклучувајќи ги и пиштолите, возилата и оружјето, се вели во информацијата на амбасадата на САД.

Терористичките напади и други безбедносни инциденти често се случуваат без никакво предупредување, а граѓаните на САД се охрабруваат да одржуваат високо ниво на будност.

Екстремистите повеќе се стремат кон идентификување и напаѓање на “меки цели”, како што се: трговски центри и пазари, аеродроми, хотели, клубови и ресторани, места за богослужба, училишта, паркови и јавни настани од висок профил (спортски натпревари, политички митинзи, демонстрации , празници, славенички собири итн.).

Активности што треба да се преземат:

  • Имајте дополнителна претпазливост во локациите “меки целни” и локации со големи толпи.
  • Граѓаните на САД се охрабруваат да одржуваат високо ниво на будност.
  • Прегледајте ги личните безбедносни планови.
  • Бидете посвесни за тоа што се случува вашата околина.
  • Следете ги локалните медиуми.

mk.usembassy.gov