Албанци од Косово се вакцинираат во Србија

1225

Покрај тоа што Косово и Метохија е меѓу последните според бројот на вакцинирани граѓани, тука е и фактот дека, покрај Србите, сè поголем број Албанци од оваа земја одат во централна Србија за да примат вакцина против коронавирус.

„Газета експрес“ наведува дека „илјадници Албанци од Косово, главно постари лица, одат на пунктовите за вакцинација во Србија, најчесто во Рашка и дека косовската влада нема одговор и решение за овој проблем“.

Иако прашања на оваа тема биле испратени до кабинетот на Албин Курти, Министерството за здравство и Министерството за внатрешни работи, весникот не добил одговор од ниту една од овие институции, пренесува „Косово онлајн“.

Членовите на парламентарниот здравствен комитет исто така го посочуваат овој проблем, а членот на ДПК Беким Хаџију потсетува дека косовската влада одбила помош во вакцини од Албанија и дека поради недостаток на доволно вакцини, Албанците одат во централна Србија за да се вакцинираат, се додава во текстот.

„Бидејќи владата не успеа да обезбеди вакцини, имаме информации дека многу граѓани ќе бидат вакцинирани во Србија. Додека владата одбиваше вакцини од Албанија, дел од жителите на Гњилане и Приштина одат во Прешево, додека граѓаните на северниот дел на Косово на организиран начин одат во Нови Пазар. Граѓаните наоѓаат алтернативни начини, а косовската влада само гледа“, рече Хаџију.

Тој додал дека, иако состојбата со пандемијата е загрижувачка, нема извештај од министерот за здравство, Арбен Витија.

Приштина досега успеала да обезбеди околу 29.000 вакцини, кои првенствено се наменети за имунизација на здравствените работници.