Ако го забележите ОВА, веднаш однесете го вашето дете на лекар

207

Пандемијата на короната е во тек. Сепак, некои други респираторни инфекции се преклопуваат со него.

Бројот на прегледи на клиниките се зголемува поради сезонски респираторни инфекции кај деца и возрасни, а д-р Воислав Лекиќ, раководител на Болницата за педијатрија „Д-р Олга Поповиќ Дедијер“, зборуваше на оваа тема.

– Факт е дека постои поклопување на сезонски респираторни инфекции со ковид и на родителите им е многу тешко да разликуваат помеѓу овие две појави. Алергиските реакции донесоа дополнителна конфузија во сето ова.

Како што објаснува педијатарот, нема никакви разлики помеѓу ковид и сезонски респираторни инфекции. Сепак, сега стандардните симптоми како што се губење на сетилата и температура можат да бидат јасни индикации дали станува збор за сезонска инфекција или Ковид 19.

Лекарот нагласува дека е вистинска среќа што децата лесно го поднесуваат ковид, и дека нема страв од посериозни последици.

За родителите, овие разлики кај децата е тешко да се забележат, па затоа е важно навремено да се јавите на лекар.