АЈНШТАЈНОВ ЕФЕКТ | Ги намкнале луѓето да поверуваат во апсолутна глупост и ја откриле алармантната основа на нашата свест

675

Покрај тенденцијата да се потврдат голем број други когнитивни предрасуди кои го олеснуваат верувањето во „доказите“ што ги поддржуваат ставовите, научниците откриле уште еден механизам што го олеснува манипулирањето со луѓето.

Дали мислите дека вашиот радар за идиотизам е доверлив? Па, не баш. Покрај ропската склоност кон потврда и голем број други когнитивни предрасуди кои го олеснуваат верувањето во „доказите“ кои ги потврдуваат вашите ставови, научниците откриле уште еден механизам што го олеснува манипулирањето со луѓето и го нарекле „Ајнштајнов ефект“.

Се сведува на фактот дека луѓето полесно ќе поверуваат во тврдењето ако му се припише на некој научник, пренесува IFL Science.

Алгоритмот исфрла глупости, луѓето ги голтаат

Пишувајќи во списанието Nature Human Behavior, авторите на студијата опишуваат како го користеле New Age Generator of Stupidity за да создадат „нејасни, бесмислени изјави“ кои звучат езотерично и промислено. Потоа побарале од 10.195 луѓе од 24 различни земји да ја оценат вистинитоста на овие целосно бесмислени фрази.

И покрај тоа што сите изјави се апсолутни бесмислици генерирани од алгоритмот, 76 отсто од учесниците ги ставиле на средината на скалата за веродостојност кога му се припишуваат на измислен физичар на честички по име Edward K. Leal. Спротивно на тоа, само 55 отсто веруваат дека глупостите се веродостојни ако им се каже дека потекнува од New Age „духовниот авторитет“ по име Saul J. Adrian.

Елиминирајте го потенцијалното влијание на верувањата од минатото

„Побаравме изјави што е речиси невозможно да се (не)потврдат и кои немаат никаква врска со контроверзни или политизирани научни теми за кои луѓето можеби имаат силни претходни ставови (ефикасност на вакцинацијата, климатски промени итн.), Со користење на двосмислени тврдења без некоја конкретна идеолошка содржина, се обидовме да го отстраниме светогледниот ефект на тврдењата (меѓу испитаниците),“ пишуваат авторите на студијата.

И New Age Bullshit Generator, навистина се брилијантни во смислувањето такви идиотизми. Само еден клик за бисери како „еони од сега, ние како ентитети ќе растеме како никогаш досега додека не бидеме повторно создадени со квантна супа“ и „иднината ќе биде продлабочување на свеста за нулта точка“, или “неделивоста е двигател на волјата. Постоиме како четиридимензионални суперсуштества. Заблудата се раѓа од празнината каде што потенцијалот е исклучен“.

Прифаќаме дури и ако не разбираме

Тенденцијата да се попушат такви зрнца на „мудрост“ ако му се припишат на научник се нарекува „Ајнштајнов ефект“ и може да ја одрази подготвеноста да ги прифатиме тврдењата на доверливите експерти дури и ако не ги разбираме. На пример, авторите објаснуваат дека „луѓето едноставно прифаќаат дека E = mc2 и дека антибиотиците можат да помогнат во лекувањето на пневмонија бидејќи веродостојните власти како што се Ајнштајн и нивниот лекар, го кажуваат тоа без всушност да разберат што навистина значат тие изјави“. Мора да се признае, пред да го именуваат набљудуваното однесување, би можеле да ги прашаат колегите од одделот за физика, бидејќи веќе постои Ајнштајн фотоелектричен ефект.

Почитувањето на авторитетот има смисла

„Од еволутивна перспектива, почитувањето на кредибилните авторитети како што се наставниците, лекарите и научниците е стратегија што овозможува ефективно културно учење и трансфер на знаење.“

Можеби изненадувачки, истражувачите откриле дека дури и луѓето кои тврделе дека се многу религиозни имале поголема веројатност да веруваат во изјавите на научниците отколку на духовните водачи. Меѓутоа, оваа склоност кон научниците кон духовниците била нешто послаба кај таквите личности.

Накратко, авторите на студијата забележуваат дека „во сите 24 земји и на сите нивоа на религиозност, глупостите на научниците се сметале за поверодостојни од оние на духовниот гуру“.

„Овие наоди сугерираат дека, без оглед на нечиј религиозен светоглед, науката во различни култури е моќна и универзална хеуристика која ја сигнализира веродостојноста на информациите.“